maandag, 17 februari 2020 12:09

Nieuwe kansen, nieuwe uitdagingen

Het gras groeit – als je goed kijkt -. De wintercursussen zijn weer te boeken, nieuwe belangstellenden kunnen een gratis kennismakingscursus gaan volgen. De Ladder speelt in de laatste fase. Krijgen we dit jaar weer een Play Off?

Het lentetoernooi staat in de steigers en nieuw deze keer is dat het open is voor ‘introducés’. Houdt de aankondiging in de gaten en probeer alvast een ‘vreemdeling’ warm te krijgen voor dit gezellige toernooi. Kortom: het echte Golfseizoen begint er aan te komen.

Ook een momentje om je handicap tegen het licht te houden: zou er dit jaar nog groei zitten in mijn golfspel? Zit ik op de bij mij passende speelsterkte? Welk doel kan ik mijzelf stellen wat dit betreft?

Volgend jaar komt er wereldwijd een nieuw berekeningssysteem voor de handicap, maar de handicap zelf blijft gehandhaafd. Daarover later meer.

Via de NGF kwam mij een informatief stukje over de “Handicap” onder ogen. Zie hieronder.

Hoe vaak speel je je handicap?

Je handicap in golf geeft je 'potentiële speelsterkte' weer. Je wordt daarom niet geacht om elke ronde je handicap te spelen.

Betekent een score van 30 of minder stablefordpunten dat je slecht gespeeld hebt? Nee, zo eenvoudig is het niet. In de tabel hieronder zie je hoe bepaalde handicapgroepen gemiddeld scoren. Met andere woorden: deze scores kun je verwachten als je geregeld speelt. Maar als je in een periode zit waarin je snel beter wordt (of snel slechter), is het natuurlijk anders. De cijfers bewijzen dat zelfs de beste golfers in de meeste gevallen een score onder de buffer inleveren. Maar de betere golfers zijn gemiddeld 'vaster' en spelen vaker in de buffer dan de andere handicapgroepen. 

Buffer

De 'buffer' is de term die gebruikt wordt voor de zone waarin je handicap niet omlaag en ook niet omhoog gaat. De buffer verschilt per handicapcategorie. Bij spelers met een handicap van 26,5 tot 36,0 is de buffer 31 tot 36 stablefordpunten. Dus als deze groep een qualifying kaart inlevert met 31, 32, 33, 34, 35 of 36 stablefordpunten in een 18-holesronde, dan heeft die in de buffer gespeeld en verandert de handicap niet. Voor betere spelers is de buffer kleiner. De buffer in een 18-holesronde voor een speler met een handicap onder de 4,5 is 35 tot 36 punten. Als een speler in deze groep op 18 holes 34 stablefordpunten scoort, dan gaat zijn handicap omhoog.

Potentieel

Hoe kan het dat we zo vaak niet in de buffer spelen? Dat komt omdat de handicap in ons EGA Handicapsysteem een afspiegeling is van ons potentieel, van wat we kunnen als we een goede ronde spelen. Elke keer als we 'slecht' spelen gaat onze handicap een heel klein beetje omhoog, maar bij een goede ronde daalt een handicap in grotere fracties. Het handicapcijfer dat daar elke keer uit volgt, geeft weer wat je potentiële speelsterkte is. Maar daar moet wel bij gezegd worden dat een handicap alleen betrouwbaar is als je elk jaar scores inlevert. Hoe meer qualifying scores je inlevert, hoe beter de handicap klopt. En hoe beter je wordt, hoe vaker je in de buffer speelt of nog beter.

Ga dus weer snel de baan in en speel een qualifying ronde of wedstrijd, de banen zijn tegenwoordig bijna elke maand van het jaar qualifying. En wees niet teleurgesteld als je een kaart met minder dan 30 punten inlevert. Het is normaal om geregeld weinig punten te scoren, zo werkt het handicapsysteem nu eenmaal. 

Qualifying ronden spelen gaat veel gemakkelijker met de gratis app GOLF.NL; klik hier voor meer informatie. Alle functies en mogelijkheden van de app werken ook op een tablet of pc. Ga hiervoor naar de webpagina mijn.golf.nl

Playing handicap

 Handicap of beter

 Buffer

 Onder buffer

 0-5

 34%

 12%

 54%

 5-12

 20%

 18%

 62%

 12-20

 14%

 22%

 64%

 21-28

 10%

 24%

 66%

 29-36

 8%

 25%

 67%

Golfscore


Copyright Golfclub Ter Specke © 2017 - 2022