vrijdag, 01 november 2019 09:37

Regels en tips

Meten is weten
Wat wordt er zoal gescoord op dinsdagochtend?
In september 2018 en in oktober 2019  heb ik 2x de scores van 3 aaneengesloten dinsdagen bekeken.
Bij het inlooptoernooi worden de slagen geteld en vindt er geen Stableford verrekening plaats. Het kan dus zo maar zo zijn dat jij nooit bij de winnaars hoort. En dat terwijl je de indruk hebt goed gespeeld te hebben. Dat klopt waarschijnlijk ook. Zie de uitslag hieronder.
Jouw persoonlijke handicap ( bv 28,9, 36.0  of 43.0) bepaalt immers hoeveel slagen je mee zou krijgen bij een Stableford verrekening. En dus of je zou winnen van jouw flight genoten of niet. Die  verrekening mis je op dinsdagochtend.
Daarnaast is het aantal dames dat gemiddeld meedoet, niet zo hoog. De gemiddelde scores zeggen dan ook minder dan bij de mannen. Daar ligt het aantal deelnemers beduidend hoger.
Vergelijk jouw ‘aantal slagen’ dat bij jou past en leg dat bij de gemiddelden hieronder.      Wellicht ben je heel tevreden over jezelf.
                                                Heren                         Dames
11 sept  2018              1335 : 31 = 43.1         523 : 11 = 47.5
18 sept                        1115 : 26 = 42.8         479 : 10 = 47.9
25 sept                        1331 : 31 = 42.9         418 :  9 = 46.4
14 okt  2019               1298 : 31 = 41.9         331 :  7 = 47.2
21 okt                         1181 : 28 = 42.2         389 :  8 = 48.6
28 okt                         1114 : 27 = 41.3         574 : 12 = 47.8
 
Bij twijfel niet inhalen
Oh jee, ik moet wachten…
Wie kent het niet, op de golfbaan, je hebt alle tijd, maar toch ..  Je wilt gewoon lekker doorlopen. In de flow blijven, die goeie, soms.
Ja, wij kennen allemaal het fenomeen wachten op de golfbaan. Nooit leuk, maar onontkoombaar.
Op Ter Specke hebben wij zelfs kruisende holes, wat het wachten bijna gewoon maakt. Hoge bomen en uitzicht-beperkende struiken maken het extra lastig. Gelukkig, we hebben regels. Zie de kaart.
De regels zijn er om:
1. Zo veel mogelijk de snelheid in het spel  te behouden en om
2. de veiligheid op de baan te vergroten. Ook natuurlijk nog om met elkaar
3. een ‘eerlijk’ spelletje te spelen. En als laatste – niet onbelangrijk –
4. de etiquette: hoe gaan we met elkaar om? Regels alleen zijn hierbij niet voldoende.
5. En op de site vind je ‘het baanreglement’ = “Hoe heurt het eigenlijk?”
Het hele jaar door loopt ook de golfleraar met leerlingen soms op de baan. Binnen-lessen is één, maar golfen leer je immers echt óp de baan. En als je een les hebt van een uur en je hebt een half uur op de driving range gestaan, dan wil je niet lang moeten wachten om enkele holes te ‘lopen’.
Daarnaast zijn er de scholen die d.m.v. sportklassen de leerlingen laten ‘ruiken’ aan verschillende sporten. Gelukkig ook golf! Onze toekomstige leden.
Sinds kort kent Lisse het fenomeen “Vitaal Lisse”. Deze activiteit biedt senioren de kans om ‘in beweging te komen, te zijn en te blijven’. In samenwerking met Brosports / de heren van Wieringen en diverse sportverenigingen maken mensen kennis met verschillende sporten. Dit alles voor hun eigen gezondheid en ook om – hopelijk – later lid te worden van een of meerdere verenigingen. Wederom mogelijk onze toekomstige leden??
Deze golfclinics zijn vaak flights van 6+ of meer. En dat komt dan ineens de baan op, als jij in de flow loopt te golfen ….  Ja, dat is pech. Helemaal als je net dan een ladderwedstrijd loopt of wilt gaan lopen.
In samenspraak met de marshal en de golfleraar (+ zijn assistenten) wordt afgesproken op welke holes de clinics gaan afslaan. Mocht je dus ‘ flights van 4+ ’ tegenkomen en je weet van niets, loop dan even bij de marshal langs. Ook op het mededelingenbord kan informatie hierover te vinden zijn.
Zeker is dat er op maandag 25 en dinsdag 26 november en 17 december vanaf 15.00 tot 16.00 uur clinics zijn op hole 1,2,3 en 4.
Veel golfplezier.
Maria van Ruiten
 
Gebruik OGS
Al enkele keren zijn wij aangesproken op het feit dat het via OGS niet lukt om in te schrijven voor een toernooi. Naar blijkt komt dit veelal voort uit het feit, dat onder de rubriek “Wedstrijden” de lopende maand staat vermeld en men verzuimt om de maand van het toernooi aan te geven en vervolgens via het  groene knopje “Filter” door te voeren. Uiteraard geldt ook nog steeds dat men voor het gebruik zich nog steeds kan laten voorlichten door Ank Scholte of Maria van Ruiten.  

Leadingcourses.com
Dit is een website waarop alle golfbanen van de gehele wereld zich presenteren en waar het mogelijk is om een beoordeling te plaatsen over de golfbaan waar men een golfrondje heeft gelopen. Omdat dit voor ons ook een mogelijkheid geeft om de reakties van onze eigen golfers te meten, stellen we het zeer op prijs als we via deze weg weer eens wat beoordelingen ontvangen. Mocht u naar deze website gaan, dan spreekt alles voor zich.

Weblinks
Omdat er vele websites zijn waar men van alles en nog wat kan vinden omtrent het golfen, hebben wij op onze eigen website ook een aantal links staan naar enkele door ons geselecteerde golfwebsites zoals Golf.nl, Golfmeester.nl en degolfacademie.nl. Het loont de moeite om ook daar uw licht eens op te steken.  

golfcollage20


Copyright Golfclub Ter Specke © 2017 - 2022